Fest

Kan du styre din brandert?

Kender du det, at der er lidt sorte huller i din hukommelse efter den sidste bytur? At der vist var noget med nogle shots, og så stak det lidt af? Det er en ret ubehagelig følelse ikke at vide, hvad man har lavet, så her får du lidt tips til at undgå det næste gang.

Tag beslutningen hjemmefra

Det lyder måske indlysende, men hvis du bestemmer dig for, hvad du vil drikke, inden du tager afsted, er det nemmere at takke nej til shots og stærke drinks. Det er lettere at holde styr på antallet af genstande og tage den med ro, hvis du for eksempel kun drikker øl eller vin, og holder dig til det. Du bør også sørge for at spise et godt måltid, inden du begynder at drikke. Alkohol på tom mave virker hurtigere og betyder større risiko for, at du hurtigt bliver påvirket. Husk også at drikke vand ved siden af. Det hjælper dig med at mærke efter, inden alkoholen tager over, og så mindsker det dine tømmermænd dagen efter.

Abefest eller familie komsammen

Der er stor forskel på, om du skal til fest med vennerne eller til bedstemors 70-års fødselsdag. Ingen synes det er passende at vælte rundt til et arrangement, hvor alle andre er stort set ædru, og det vil bare ende med, at folk synes, du er pinlig. Det er svært at have respekt for en, som på den måde mister kontrollen over sig selv, og ikke kan styre sig. Derimod kan det sagtens være accepteret, hvis du skal ud med vennerne, men er det virkelig sjovt, når man kun kan huske halvdelen af aftenen?

Hvem styrer hvem?

Spørg dig selv, om du helt ærligt mener, at du kan styre dit alkoholindtag. Har det taget lidt overhånd? Stikker det af for dig, så snart du begynder at drikke? At have et misbrug behøver ikke indebære, at man drikker hver dag. Det kan også betyde, at man ikke kan stoppe igen, når man først er gået i gang. Og så er der ikke lang vej til en decideret alkoholafhængighed. I Danmark drikker vi generelt meget, og der bliver stort set altid serveret alkohol ved sociale sammenkomster. Derfor kan det være svært at takke nej og bede om vand eller kaffe i stedet. Ofte vil folk spørge nærmest undrende, hvorfor man ikke drikker. Det kommer jo i bund og grund ikke folk ved, og er ikke et spørgsmål, man behøver at svare på. Det skal dog siges, at i og med, at der oplyses så meget om misbrug, bliver forståelsen også større. Alkoholisme er en sygdom, der kan gøres noget ved i form af alkoholbehandling og er ikke noget at skamme sig over. I stedet bør man være stolt over at kunne styre det!